VERSLAG ROB DE NIJS - VAN ALLE TIJDEN

Share

Kruishoutem: home of the hits ? We zouden ’t bijkans gaan geloven ! ‘Tiritomba’ (Koen Crucke en Willy Claes), ‘Apache’ (Jean Blaute en Erik Melaerts), ‘De eerste sneeuw’ (Jan De Wilde), ‘Only you’ (The Flying Pickets), ‘Bakske vol met stro’ (Urbanus), ‘Warme dagen’ (Raymond van het Groenewoud), ‘Zwart wit’ (Frank Boeijen). Ze weerklonken de afgelopen jaren en maanden allemaal in OC De Mastbloem. Rob de Nijs breide daar in zijn eentje afgelopen zaterdag  nog zo’n 20 stuks bij. De 71-jarige trompetter van het leger van de prins had Bo, malle Babbe en tal van andere iconen uit het Nederlandstalige populaire lied meegebracht naar de Sint-Eligiuskerk. Een tour de chant ‘van alle tijden’. Een levende juke box met hits die 40 jaren overspannen. Il faut le faire ! En Rob deed het. Met gratie en met stijl.

Het was Cultuurkruisvoorzitter Herwig die de technische voorbereiding op zich had genomen om Kruishoutems grootste godshuis in drie dagen tijd om te toveren tot een concerthall for one night. Ook voor Rob een primeur, want het was volgens zijn booking agent de eerste keer dat hij in Vlaanderen - naast Kerstconcerten - optrad in een kerk. De akoestiek zat goed. Het publiek was er klaar voor. Rob ook. Opvallend goed bij stem, accuraat en spits in zijn bindteksten, joviaal in de omgang, lekker interactief met het publiek. On stage en achter de schermen kregen we eenzelfde attentvolle en professionele klasbak te horen en te zien. 

DSC 0028

Ballads en hits. Te veel om op te sommen. Enkele voorbeelden toch, die opvallend goed in de oren klonken: ‘Varen’, een vertaling van de seventies hit ‘Sailing’ (Christopher Cross), ‘Het werd zomer’, dat vrij vroeg kwam, hét nostalgisch kippevelmoment vóór de pauze ‘Foto van vroeger’ en de medley met flarden ‘Ritme van de regen’ (zijn  doorbraaksingle uit asjemenou 1963 !), ‘Zet een kaars voor je raam vannacht’ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer ?).

DSC 0185 DSC 0266

 Wie dacht dat Rob en zijn band Pur sang gas zouden terugnemen na het ledigen van de bar in OC De Mastboem (gevuld met spa en jus d’orange) had het volslagen verkeerd voor. The hits kept on rolling. Na het ingetogen ‘Zonder jou’ deinden we al vrij vlug mee op reggaetonen en up tempo beats van o.a. , ‘De Pieper’, ‘Een beetje meer’, ‘Hou me vast (want ik val)’, ‘Zondag’, enzoverder enzovoorts.  Opvallende keuze daartussen, het wellicht minder bekende, maar daarom niet minder mooie ‘Water en vuur’, een geflopte single uit 1993. De kerkgangers werden meegenomen naar een muzikale climax met ‘Jij’, ‘Banger hart’ en tenslotte ‘Malle Babbe’ dat de Sint-Eligiuskerk - even tot de vrees van Z.E.H. Deken - haast in vuur en vlam zette. Rob sloot stemvol af met een statement over wie en wat hij is: ‘Een zanger die zingt’.  Een Grote Mijnheer. Bedankt, Rob. 

Drie uren later was de kerk dank zij onze vrijwilligers weer die goeie ouwe Sint-Eligiuskerk geworden, die al sinds 1855 Kruishoutem centrum siert. Lang na middernacht trokken we tevreden de kerkdeur achter ons dicht. Een gure windstoot geselde onze uitdunnende haarbos. Ach, werd het maar zomer !

VZW Cultuurkruis dankt zijn publiek, zijn sponsors en partners, ZEH Deken en kerkraad Sint-Eligius en Sint-Gabriël Kruishoutem, en last but not least zijn vrijwilligers. Zonder jullie allen was dit niet mogelijk.

Foto's:

Deze website maakt gebruik van cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer info