VERSLAG ‘VERGEET HET ‘ - VERNIEUWD GENTS VOLKSTONEEL

Share

Het was toch even bang uitkijken naar de komst van het Vernieuwd Gents Volkstoneel (VGV). Had voorzitter Herwig in de maand april immers niet gelezen dat leading lady Tania Van der Sanden poedelnaakt over de scene huppelde in het theaterstuk ‘Quiksand valley’ !? Nu zijn we in Kruishoutem wel een en ander gewend inzake Pur Natur, maar dan toch liefst binnenshuis ! Gezien de lage novembertemperaturen verkoos Tania tot ieders opluchting de kleren aan te houden in de Mastbloem. Probleem opgelost

4 jaar na ‘Helden’ bracht Cultuurkruis inderdaad nog ‘s toneel naar de plaatselijke cultuurtempel. Het VGV brengt jaarlijks een stuk op de planken in regie van Jo Van Damme. ‘Vergeet het’ werd uitgetest tijdens de Gentse Feesten en trok sindsdien naar stadschouwburgen en cultuurcentra. Wie hoog-van-de-artistieke-toren-blazend theater verwacht, komt bedrogen uit. Maar voor professioneel toneel op mensenmaat, zit u beslist goed bij het VGV. Levensthema’s - zoals in dit geval dementie - worden met humor verpakt en met milde smaak opgediend.

DSC 1015

Bob De Moor, Dirk Buyse, Tania Van der Sande en Tanya Zabarylo hadden het publiek meteen mee in een vlot kabbelend tempo met luchtige luim en menselijke ernst. Herkenbare situaties en herkenbare menselijke ondeugden hielden het publiek een spiegel voor de ogen. Het Gentse dialect droeg duidelijk bij tot het spelplezier van de acteurs en het luisterplezier van het publiek. Dat er al ’s moppen met baarden en jokes tussen zaten die je mijlen op voorhand ziet aankomen, neem je er als toeschouwer graag bij. Het is tenslotte een beproefd recept in successeries zoals ‘FC De Kampioenen’ of ‘Allo Allo’. Waarom zou het dan niet mogen in ‘Vergeet het !’ ? Eigentijds trouwens en vernieuwend voor het genre was de zéér geslaagde muzikale ondersteuning door Kaspar Schellingerhout.

Kortom, het VGV speelt onderhoudend, professioneel en herkenbaar. Ziedaar de essentie van wat goed volkstoneel moet zijn. Opvallend hoe ieder na de voorstelling terugkeek op een geslaagde avond, zowel publiek, als artiesten ! Een hartelijke dank aan Tania, Tanya, Dirk, Bob en Kaspar ! 

Bekijk hier alle foto's.

Deze website maakt gebruik van cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Meer info